18.01.2017

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Kurra Hafız Osman ŞAHİN 4/B Sözleşmeli İmam Hatiplere Konferans Verdi

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Kurra Hafız Osman ŞAHİN,  4/B sözleşmeli din görevlilerine bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda konferans verdi. Konferans Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürümüz Mehmet BİLGİN’ in açılış konuşması ile başladı.

Kurra Hafız Osman Şahin Hoca Efendi konuşmasına başlamadan önce Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu. Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra kursiyerlere ve katılımcılara Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş ve teşkilatı hakkında ve de Mushafları İnceleme Kurulu’ nun tarihi gelişimi hakkında bilgi verdi. 25 yıllık imam hatiplik dönemi ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Bu bilgi ve tecrübelerini paylaşırken din görevlisinde bulunması gereken 3 hasletten bahsetti:

1- Kur’an-ı Kerim: Din gönüllüsünün Kur’an-ı Kerim’i usulüne göre düzgün ve güzel okumakla mükellef olduğunu, güzel okumanın devamı için camide ezbere ve yüzüne Kur’an-ı Kerim okumaları gerektiğini söyledi.

2-  İrşad: İmam hatiplerin toplumda irşad gibi önemli görevi olduğunu, bu bağlamda imam hatiplerin cami içinde ve de dışında sürekli irşat görevinin devam ettiğini belirterek camilerde cemaate sayıları azda olsa mutlaka bir şeyler anlatılması gerektiğini söyledi. Vaaz ve hutbelerde irşat görevinin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek günümüzde irşat görevi açısından hutbenin önemli bir araç olduğunu ifade etti. Bazı imam hatiplerimizin bu konuda gerekli önemi göstermediklerini ancak bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdikleri takdirde hutbenin dinleyen için veriminin %100 artacağını söyledi.

3- Temsil: İmam hatip adaylarının görevleri süresince toplumda din hizmetlerini temsil etme vazifesi olduğunu söyledi. Temsil görevinin hal ve kâl ile korunması gerektiğine değindi. Aksi durumun İslam’a zarar verilebileceğini hatırlattı.

Osman ŞAHİN Hocamız konuşmasına din gönüllüsünün temsil ettiği makamın Hz. Peygamber (s.a.v)’in makamı olduğunu bilmelerini, buna göre davranışlarında titiz davranmalarını, oturup kalktıkları meclisleri iyi seçmelerini, kılık kıyafetlerine dikkat etmelerini, cemaatin dertlerini dinleyerek onların sorunlarına yapıcı yaklaşımlar sergilemeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca imamın caminin değil mahallenin manevi imamı olduğunu, bu nedenle cemaatini detaylı olarak tanıması gerektiğini söyledi. Bir imam hatibin sahip olduğu aşkı ve şevki kaybetmesi durumunda sıradan bir memur konumuna düşeceğini, kaybetmemesi içinde sürekli kendini yenileyen, okuyan, üreten bir konumda olması gerektiğini söyledi. Hocamız kursiyerlere başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı.