03.06.2022

Rize Dini Yüksek İhtisas Merkezinde mezuniyet heyecanı

Diyanet İşleri Başkanlığınca dinî yükseköğrenim gören personele yönelik Başkanlığın görev alanıyla ilgili konularda bilgi seviyesini artırmak, uzmanlaşmayı sağlamak ve Başkanlığın yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla hizmet içi eğitim ihtisas kursları düzenleniyor.

Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezinde 11. Dönem İhtisas Kursu'na katılan kursiyerler, eğitimlerini tamamlayarak mezun oldular. Mezun olan 28 kursiyer için mezuniyet töreni düzenlendi.

İhtisas Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Rize Valisi Kemal ÇEBER, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR, Vali Yardımcısı Gülhani Ozan SARI, İl Emniyet Müdürü Nurettin GÖKDUMAN, RTEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket TOPAL, Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Daire Başkanı İbrahim YILMAZ, Rize İl Müftüsü Naci ÇAKMAKÇI, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris ALTUNTAŞ, İl Milli Eğitim Müdürü Engin EMEN, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Seyit Badır’ın açış konuşması ile devam etti.

Dr. Seyit Badır, konuşmasında ilim öğrenme ve öğretmenin önemine değinerek, İhtisas ve Aşere Takrib Tayyibe eğitim programından bahsetti. Daha sonra İhtisas Merkezi Müdürlüğünün yapılması ve bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür edip, “Mezun olan arkadaşlarımıza bundan sonraki hayatlarında başarılar ve muvaffakiyetler diliyorum.” dedi.

Program mezun olanlar adına dönem birincisi Celil Kuzuoğlu’nun teşekkür konuşması ile devam etti. Kuzuoğlu, “Geçmişini unutan geleceğe kandil olamaz kabilinden, müessesemizin ismiyle şeref yab olduğu merhum Müftü Yusuf Karali hocamızı ve kendilerinden istifade ettiğimiz bütün hocalarımızı rahmetle yad ediyor, hayatta olan ulema-i kirama hayırlı hizmetler temenni ediyorum.” dedi.

Programda konuşan İl Müftüsü Naci Çakmakçı, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın iki güzide kurumu olan Rize il Müftülüğü ve Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü olarak ilimizdeki din hizmetini ve din eğitimini sunma noktasında sürekli bir istişare halinde ve iş birliği içerisindeyiz. Zor ve yorucu bir eğitimi tamamlayan kardeşlerimiz bu süreçte gerek cami içerisinde gerek cami dışında bütün faaliyetlerimizde aktif olarak rol aldılar ve almaya devam ediyorlar. Mezuniyetlerini gerçekleştirdiğimiz bu kardeşlerimizin bu zor ve yorucu eğitimi bitirmeleri ve başarmaları neticesinde her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum ve halen bu eğitime devam eden kardeşlerime ise Rabbimden kolaylıklar ve başarılar diliyorum.” dedi.

Hafızlık Daire Başkanı İbrahim YILMAZ konuşmasında Başkanlığımızın hizmet içi eğitimi hakkında “İhtisas eğitimi, yalnızca Başkanlık personeli ile sınırlı kalmamış, gönül coğrafyamızdan birçok soydaş ve dindaşlarımızın da teveccühüne mazhar olmuştur. Özellikle Uluslararası İlahiyat Programı mezunu vatandaşlarımız ile soydaş ve akraba topluluklardan dini yükseköğrenim mezunu olan pek çok öğrenci bu eğitimi almak için ülkemize gelmiş, Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde misafir öğrenci olarak ihtisas eğitimi almışlardır. Yabancı uyruklu mezunlarımız ise eğitim sonrası memleketlerine dönmekte ve farklı görevlerde istihdam edilerek din eğitimi ve hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine önemli katkılar sağlamaktadırlar. Bu durum İhtisas eğitiminin sadece Başkanlık için değil hem ülkemiz hem de soydaş ve dindaş coğrafyalarımız için insan kaynağı yetiştirmede ne kadar önemli bir işleve sahip olduğunu göstermektedir.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Vali Kemal Çeber, ülkemizde insanların her zaman dini anlatarak kendilerine hizmet eden din insanlarına saygı duyduğunu vurgulayarak, “Bu memleketin neresinde yaşıyorsa yaşasın, dinine hizmet ettiğini düşündüğü din adamı, din alimi, din insanı diye vasıflandırılmış talebeler yetiştirmiş, dinini anlatarak hizmet edenleri her zaman aklının bir yerinde muhafaza etmiş ve saygısı da hiç eksilmemiştir.

Bizde din adamlarına çok değer verilir. Önemli bir misyonu yükleniyorsunuz. Üzerinizde sadece bir mesleki görev yok, büyük bir sorumluluk var. Benim ve meslektaşlarımızın üzerinde olduğu gibi sizin de üzerinizde büyük sorumluluk var. Biz sadece belli meslekleri yapmıyoruz. Aynı zamanda bir mesleğin ötesinde çok işler yapıyoruz. Bu toplumun, bu milletin hatta bu ümmetin özellikle bu dönemde sizler gibi çok iyi yetişmiş, hizmetini iyi veren hem de anlatması gerekeni en doğrusuyla anlatan insanlara çok ihtiyacı var” dedi.

Vali Çeber, mezunların çok iyi bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Çok iyi bir eğitim aldığınızı biliyorum, daha öncede burayı çok kez gezip değişik dersleri izleme fırsatım oldu. Buradan ne kadar güzel bir birikimle ayrıldığınızı biliyorum.  Diyanet İşleri Başkanlığımız çok güzel işiler ve faaliyetler yapıyor. Hepinizi tebrik ediyorum. Buradan aldığınız eğitimle bundan sonraki hayatınızda hayırlı hizmetler yapmanızı Cenabı Allahtan niyaz ediyorum. Burada geçirdiğiniz sürenin iyi geçmiş olduğunu ümit ediyorum” dedi.

Rize Valisi Kemal Çeber tarafından mezun olan kursiyerler “Başarı Belgesi” ile taltif edildi.

Mezuniyet programının son bölümünde mezun kursiyerlerin Türk Tasavvuf Musikisi dinletisinin ardından mezun 28 kursiyere belgeleri ve hediyeleri takdim edildi.  Belge takdim töreninin ardından yapılan fotoğraf çekiminden sonra program sona erdi.